Proef de zomer in gekoeld rood

Met het huidige wisselvallige weer is het niet nodig de rode wijn af te slaan. Zeker als je de rode wijn gekoeld drinkt is deze uitermate geschikt voor een zwoele zomeravond. 

In de zomer drinken we meestal witte wijn en rosé, rood bewaren we vaker voor de koude winterdagen. Waarom geen rode wijn drinken in de zomer? Met het stijgen van de temperatuur blijft de rode wijn vaker in de kelder liggen. We drinken veel meer wit en rosé en ook Prosecco’s en Cava’s worden weer vaker ontkurkt. Hoe komt dat eigenlijk? 

Juiste temperatuur, geeft beste beleving!
Wijnbouw vindt plaats tussen de 30ste en 50ste breedtegraad zowel op het Noordelijk als op het Zuidelijk halfrond. Een gemiddelde jaartemperatuur van 15°C is ideaal. In de wijn producerende landen wordt vanzelfsprekend het hele jaar door rode wijnen gedronken, maar vaak op een lagere temperatuur dan wij gewend zijn. Wij drinken in de zomer veel minder rode wijn. We stappen en masse over op wit en rosé om vervolgens ergens pas in september de rode wijnen weer af te stoffen en te ontkurken. Witte wijnen en rosé drinken we gekoeld en worden daardoor als fris en dorstlessend ervaren. Kan een rode wijn niet verfrissend en dorstlessend zijn? Veelal wordt rode wijn te warm gedronken, in plaats van op 17‐18°C is de gemiddelde kamertemperatuur tegenwoordig 22°C+. Dat is niet bevorderlijk voor de smaak en voor velen ook niet voor de beleving. 

Zwaar & log
Rode wijn wordt in de zomer vaak als zwaar en log ervaren, dit heeft veel te maken met de vaak te warme serveertemperatuur. Het alcoholpercentage van witte en rode wijn verschilt vaak nauwelijks. Neem nu eens twee wijnen met hetzelfde alcoholpercentage van 13%. Een witte Pinot Grigio uit Noord‐Italië wordt als fris, fruitig en dorstlessend ervaren. Een Australische Shiraz, wordt omschreven als krachtig en intens, bedoeld voor bij de open haard en voor lange serieuze gesprekken. Maar die intense gesprekken voeren we toch ook op een zwoele zomeravond bij de bbq? Het komt de smaakbeleving alleen maar ten goede om de wijn even in de koelkast te zetten. 

Hoe serveer je rode wijn in de zomer? 
De koelkast koelt de wijn tot ongeveer 11°C, dan is de wijn misschien net iets te fris. Na 20‐30 minuten uit de koelkast heeft de rode wijn een ideale drinktemperatuur. Juist jonge wijnen uit warmere streken bevatten veel fruit en alcohol en zijn uitermate geschikt om gekoeld te drinken. Pas op met wijnen uit koelere gebieden, die hebben vaak hogere zuren en meer tannine en zijn daardoor minder geschikt. Fruitsmaken worden versterkt door koelte en de wijn ontwikkelt zich naar mate de temperatuur stijgt. De smaak verandert bij het toenemen van de temperatuur. Dit is één van de weinige factoren van wijn waar een sommelier invloed op heeft en mee kan spelen. Koelers met ijs kun je heel kort gebruiken, want pas op hierin wordt de wijn snel te koud. De ideale temperatuur is 15‐16°C. 

Wijn & Spijs
We eten zomers anders, meer salades, lichter verteerbaar, wat vaker een visje en ook fruit is volop aanwezig in ons menu. En vlees? Als de temperatuur het toe laat steken we graag de bbq aan. We picknicken volop. Een suggestie voor bij de lunch of picknick: Maak een hartige quiche met pancetta en serveer daar de gekoelde Zweigelt uit Oostenrijk bij. Heerlijk bij een plankje met vers gesneden venkelsalami en paté is bijvoorbeeld de Otella Lambrusco van het wijnhuis Ceci, die ook super smaakt bij een toastje met pittige Gorgonzola met pecannootjes. En die Australische Stump Jump Shiraz leg je even kort in de koelkast, wanneer er weer een sappig gegrilde entrecôte op de bbq gaat, die smaken subliem samen. Ze doen tenslotte niet anders in Australië. 

Rode wijn = Zomers genieten! 
Rode wijn is zo veelzijdig dat het zonde is om de flessen de hele zomer dicht te laten. Probeer het uit. Leg eens wat vaker een fles rood in de koelkast en proef het verschil. Niets zwaar en log, door te spelen met de temperatuur wordt de rode krachtpatser frivool, fruitig en luchtig en de zomerse avonden langer en zwoeler. Genieten maar! 

Salut! 

Twisted

Wij creëren innovatieve websites, animaties, commercials en apps.

Altijd voorzien van een slimme strategie.